TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in, Gazze’deki hastaneye düzenlediği bombalı saldırıyla ilgili, “Ortaya konulan bütünüyle bir insanlık suçudur. Kabul edilemez. Burada açık bir katliam hatta net bir şekilde ifade etmek gerekirse soykırım boyutlarına ulaşan bir haksızlık, bir despotluk ve bir zulüm vardır” dedi.
Kurtulmuş, El Cezire Mübaşir Kanalı’nın canlı yayınında İsrail’in Gazze’ye saldırılarını değerlendirdi, soruları yanıtladı.
İsrail’in, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği insanlık dışı saldırıyı Türkiye olarak ilk andan itibaren bütün kurumlarla telin ettiklerini söyleyen Kurtulmuş, “İsrail’in hastaneye düzenlediği saldırı, insanlık tarihinin görmediği kadar, belki modern zamanların en ağır insanlık suçlarından birisidir.” diye konuştu.
Hastaneye sığınan insanlara karşı böylesine büyük bir vahşetin ortaya konulmasının, asla kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, savaşın da bir hukukunun bulunduğunu, saldırının her türlü hakka, hukuka ve insanlığa aykırı olduğunu ifade etti.
Saldırının ilk anından itibaren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, herkesin reddiyesini ortaya koyduğunu anlatan Kurtulmuş, TBMM’de grubu bulunan partilerce de İsrail’in bu insanlık suçunun ortak bildiriyle kınadığının bütün dünyaya ilan edildiğini kaydetti.
Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin 3 gün yas ilan ederek, devlet ve millet olarak Filistin’in acısını paylaştığını dile getirerek, “Bu, sözün bittiği yerdir, son derece vahim bir insanlık suçudur. Böyle bir suça şahit olmaktan dolayı da büyük bir utanç duyuyoruz. Ama bu zalimler yaptıklarının yanlarına kar kalacağını asla zannetmesin. İnşallah bu işlenen insanlık suçu, çok yakın bir zamanda uluslararası savaş suçları mahkemesinin önüne çıkarılacak ve bunun arkasında kimler varsa hesabını vereceklerdir.” ifadelerini kullandı.
İsrail’in bölgede bugüne kadar nasıl geldiğinin iyi görülmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, İsrail’in saldırganlığının bugünün meselesi olmadığını, 1968’den bu yana sürekli birtakım işgal ve ilhak politikaları sürdürdüğünü kaydetti.
“Soykırım boyutlarına ulaşan zulüm var”
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsrail’in, son dönemde İslam dünyasını bu kadar parçalanmış bulmuşken Arz-ı Mevud önündeki bütün engellerin kalktığını düşündüğünü, kendileri için engel olarak gördükleri Filistin halkını bütünüyle bölgeden sürmek istediğini belirtti.
2,5 milyon insanın Gazze Şeridi’nde yıllardır açık hava hapishanesinde tutulduğunu vurgulayan Kurtulmuş, son günlerde buradaki insanların susuz ve elektriksiz bırakıldığını ifade etti. Kurtulmuş, şöyle devam etti:
“Hastaneleri vuracak kadar canileşen, vahşileşen bu saldırganların artık dünya tarafından durdurulması lazım, seyirci kalınmaması lazım. Ortaya konulan bütünüyle bir insanlık suçudur. Kabul edilemez. Burada açık bir katliam hatta net bir şekilde ifade etmek gerekirse soykırım boyutlarına ulaşan bir haksızlık, bir despotluk ve bir zulüm vardır. Bunu bütün dünyanın telin etmesi lazım. Özellikle İslam dünyası başta olmak üzere, İsrail’in bundan sonra bu saldırgan adımlarından vazgeçmesi için her türlü tedbirin alınması lazım.”
“Esas sebep Filistinlilere ait toprakların Filistinlilerden arındırılması”
Filistinlilerin Gazze’den göçe zorlandığının hatırlatılmasının ardından değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, bu kadar baskı ve zulmün, bu kadar köylerin ve kentlerin işgal edilmesinin, yıllarca kutsal mekanlara saldırılar düzenlenmesinin, yıllarca yasa dışı yerleşimcilerle Filistinlilerin evlerinden çıkarılmasının esas sebebinin Filistinlilere ait olan toprakların Filistinlilerden arındırılması projesi olduğunu söyledi.
Ürdün, Lübnan, Mısır ve dünyanın birçok yerindeki Filistinlilerin baskı ve zulüm politikalarının sonucu olarak memleketlerini terk etmek zorunda kaldığını anımsatan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi biz Türkiye olarak, bölge ülkelerinin de mutabakatı vardır, Gazzelilerin yerlerinden edilmesine, sürgüne gönderilmesine şiddetle karşı çıktığımızı ifade etmek istiyoruz. Gazze’de bir an evvel ateşkesin sağlanması, bir an evvel eş zamanlı olarak tıbbi yardımlar başta olmak üzere insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması gerekir. Bunun dışında İsrail tarafından söylenecek her söz oyalamadır, zaman kazanmadır ve yaptıkları bu vahşice katliamları meşrulaştırma çabalarıdır. Dolayısıyla burada uluslararası camianın derhal harekete geçmesi gerekir. Biz Türkiye olarak ilk andan itibaren bunun mücadelesini veriyoruz.”
Meselesinin bir de siyasi yönünün bulunduğunu ve onlar halledilmeden sorunun kalıcı olarak çözülmeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan, öyle mahalle mahalle ayrılmış değil, tam manasıyla bütünleşik bir Filistin kurulmadan Orta Doğu barışı kurulamaz. Yasa dışı yerleşimciler işgal ettikleri Filistinli kardeşlerimizin evlerinden, yurtlarından çıkmadan Filistin’de tam manasıyla bir barış ortaya konulamaz. Başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal mekanların masuniyetinin korunması teminat altına alınmadan Ortadoğu’da bir barış sağlanamaz.”
