Emekliye maaş zammı formülleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli memurların maaşlarıyla ilgili bakanlığın çalışma yaptığını, ilk kabine toplantısında müjde açıklayacaklarını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “müjde” olarak duyurduğu “işçi, memur ve BAĞ-KUR emeklileriyle ilgili çalışmayı kabine toplantısı sonrası kamuoyuyla paylaşacağını” açıkladı. Peki emekli maaşlarına nasıl bir zam yapılacak? AK Parti iktidarları döneminde emekli aylıklarına refah zammı nasıl yapıldı? Emekliye refah zammı ne zaman uygulanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kurultayı’ndaki konuşmasında emekli aylıklarına yapılacak refah zammıyla ilgili mesajlar verdi. Erdoğan, “Son 21 yıldır enflasyona ezdirmediğimiz işçi, memur ve emeklilerimize inşallah önümüzdeki dönemde yeni müjdeler vermeye devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan, konuşmasının ilerleyen bölümünde ise “İnşallah bu yıl sonuna doğru özellikle emekli memurlarımızın maaşlarıyla ilgili şu anda bakanlığımız çalışmasını yapıyor ve ilk kabine toplantımızdan sonra yeni müjdemizi de inşallah emekli memurlarımıza açıklayacağız” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, müjde olarak verdiği işçi, memur ve BAĞ-KUR emeklilerimiz ile ilgili çalışmayı kabine toplantısı sonrası milletimizle paylaşacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

9.5 MİLYON EMEKLİNİN AYLIĞI 7.500 TL’NİN ALTINDA

2016 yılından bu yana olan döneme baktığımızda emekli aylıklarıyla ilgili düzenlemeler öncelikle alt sınır aylığının yükseltilmesi şeklinde oldu. 2019 yılı ocak ayında yapılan düzenleme ile kök aylıkları 1000 liranın altında kalanların aylıkları 1000 liraya tamamlandı. Bu alt sınır daha sonra peş peşe artırıldı. 2020 yılı mart ayında 1.500 TL’ye, 2022 ocak ayında 2.500 TL’ye, 2022 temmuz ayında 3.500 TL’ye, 2023 ocak ayında 5.500 TL’ye, mart ayında da 7.500 TL’ye yükseltildi.

Emekli aylıklarındaki iyileştirmelerin daha çok alt sınır aylığının yükseltilerek yapılması nedeniyle en düşük emekli aylığı kapsamındaki emeklilerin sayısı da hızla arttı. 2019 yılında yaklaşık 650 bin emekli en düşük emekli aylığı grubunda yer alıyordu. Eski Çalışma Bakanı Bilgin nisan ayında yaptığı açıklamada, “Türkiye’de yaklaşık 15 milyon emekli var. 7.500 liranın altında maaş alanların sayısı 9.5 milyon civarında” dedi.

Emekli aylıklarına bu yıl ocak ve temmuz aylarında enflasyonun üzerinde artış yapıldı. Emekli aylıkları ocak ayında yüzde 30, temmuz ayında yüzde 25 oranında artırıldı. Enflasyonun üzerine SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ocak ayında 14.6 puan, temmuz ayında 5.23 puan; emekli memur aylıklarına ise ocakta 13.52 puan, temmuzda 7.45 puanlık ilave artış gerçekleştirildi.

SEYYANEN ZAM VE KADEMELİ ARTIŞ

Normalde SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları 6 aylık enflasyon oranında, emekli memur aylıkları ise toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkına göre artırılıyor.

AK Parti hükümetleri döneminde 2003, 2004, 2005, 2010, 2011, 2015 ve 2016 yıllarında emekli aylıklarına refah zammı gerçekleştirildi.

2003 yılında SSK ve BAĞ-Kur’dan aylık alanlara yıl boyunca her ay 75 – 100 TL sosyal destek ödemesi yapıldı. Herkesin aylığı önce 6 aylık enflasyon oranında artırıldı. Bu artış sonucu sosyal destek ödemesinin altında kalan artış tutarları destek ödeme tutarına tamamlandı. Örneğin, yüzdelik artış tutarı 100 TL’lik sosyal destek ödemesinin altında kalanların maaş zammı 100 TL’ye tamamlandı.

Bu sayede, yıllık enflasyonun yüzde 18.35 olduğu 2003 yılında en düşük SSK emekli aylıkları yüzde 38.5 oranında, ortalama emekli aylıkları ise yüzde 28.4 oranında arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir